Studiu II: Zeolitul de Rupea absoarbe 98% Stronțiul

Un alt studiu efectuat în luna Martie împreună cu Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică – ICIA Cluj vizează absorbția Stronțiului (Sr) cu Zeolitul de Rupea, realizat în fabrica ce aparține grupului Zeolites din localitatea Rupea (Brașov).

Amintim faptul că acest tip de zeolit este activat după o metodă specifică, patentată și are deosebite capacități de absorbție și adsorbție pentru elementele radioactive.

Pentru a oferi informații clare și pe înțelesul publicului, am rezumat principalele idei din studiul realizat în colaborare cu ICIA Cluj:

Raport privind experimentele de adsorbție a Stronțiului (Sr) din soluții utilizând zeolitul de Rupea, jud. Brașov

Obiectiv:

  • evaluarea adsorbției de Stronțiu (SR) din soluție sintetică, prin schimb ionic, de către zeolitul de Rupea.

Materiale utilizate:

  • pentru realizarea experimentelor de laborator s-a utilizat material zeolitic pus la dispoziție de către S.C Zeolites Production S.A de la fabrica din Rupea, județul Brașov. Acest material zeolitic (având ca și mineral principal clinoptilolitul) a fost activat mecanic (prin măcinare/micronizare) și termic, la diferite temperaturi, obținându-se materialele zeolitice codificate.

Rezultate obținute:

  • conform datelor din studiu s-a obținut un randament de adsorbție de peste 94.6% care ajunge până la 98% pentru ionul de Stornțiu (Sr).

S-a demonstrat faptul că Zeolitul de Rupea absoarbe radiațiile nucleare prin cele două experimente de laborator: absorbția cesiului: (link studiu I: www.lineaminerals.ro/zeolitul-de-rupea-absoarbe-99-radiatiile-nucleare/) și a Stronțiu,  un element extrem de reactiv în contactul cu apa sau aerul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 + 7 =